Online Webshop - VoordeelOptiek Oostwold

FAQ-23

Hoe werkt polarisatie ?

Polarisatie verklaard
Wanneer zonlicht weerkaatst op een horizontaal oppervlak zoals water of een weg, ontstaat er horizontale reflectie. Dit noemen we schittering.
Verticale golven zijn belangrijk voor het menselijk oog om waar te nemen terwijl de schitteringen het juist moeilijk maken om comfortabel en helder te zien.
Tevens vermoeien ze de ogen.
Zonnebrillen met gewone niet polariserende glazen houden deze schitteringen niet tegen.
Polariserende zonnebrillen, nacht en sportbrillen blokkeren de schitteringen en laten de waardevolle verticale stralen door voor optimaal zicht.  

Technisch gezien
Polariserende lenzen bevatten naast een UV-filter ook een polarisatiefilter. Hierdoor bestaat het licht dat de drager waarneemt vooral uit verticaal gepolariseerd licht.
Het voordeel van het wegfilteren van de horizontaal gepolariseerde lichtstralen heeft te maken met de reflectie van licht.
Als licht op bijvoorbeeld water valt dan zal een deel van dat licht reflecteren en een ander deel zal worden geabsorbeerd.
De verhoudingen hiertussen zijn afhankelijk van de hoek waaronder dat licht invalt op het water.
Een belangrijker verschijnsel hierbij is dat de mate waarin gereflecteerd licht horizontaal gepolariseerd wordt groter is dan de mate waarin dit verticaal gepolariseerd wordt.
Hierdoor zal gereflecteerd licht enerzijds worden gefilterd door het polarisatie filter en anderzijds door de getinte glazen.