Online Webshop - VoordeelOptiek Oostwold

FAQ-13

Wat zijn geschikte glasmaterialen ?
Voor Pinfeel en Lindberg glasbrillen zijn kunststofglazen CR39, index 1.54, 1.56, en de meeste glazen met index 1.74 ongeschikt, vanwege de hoge brosheid gaan ze scheuren
Geschikte en aanbevolen glastype's hiervoor zijn kunststof glazen met index 1.59 (polycarbonaat),  Hi-index 1.60 en 1.67 (en bepaalde duurdere A-merk glazen met index 1.74)

In randmonturen kunnen alle typen glazen, zowel van kunststof als van echt mineraal glas


Materiaal eigenschappen organische brillenglazen.

CR39, index 1.5, 1.54, 1.56, zijn gemaakt van brosse monomeren, en niet geschikt om te gebruiken voor glasbrillen, rim- strip, nylor en pinfeel brilmonturen.

Voor eerder genoemde type brillen wordt organisch hi-index 1.59, 1.6 of 1.67 aanbevolen, deze  zijn gemaakt van taaie monomeren en daardoor geschikt voor elk type montuur.
De Hoya Nulux EP Eyvia 1.74 extra dun en de Essilor Lineis 1.74 zijn wel geschikt voor glasbril- en nylormonturen.

Polycarbonaat 1.59 brillenglazen zijn ook zeer geschikt voor glasbrillen, maar zijn weer erg gevoelig voor beschadiging als ze in aanraking komen met o.a.: aceton, methylalcohol, spiritus en andere agressieve vloeistoffen.

Materialen.
Brillenglazen worden gemaakt van kunststof of mineraal (glas). De keuze voor kunststof of mineraal heeft te maken met verschillende aspecten, zoals de sterkte, draagcomfort, krasgevoeligheid en persoonlijke voorkeur.

Kunststof
Kunststof glazen kunnen tegen een stootje. Ideaal dus voor kinder- en sportbrillen.
Ze zijn ook makkelijk te verwerken in brillen zonder rand. Bovendien geven kunststofglazen u veel draagcomfort, omdat ze nauwelijks iets wegen.
En er is nog een voordeel: kunststof glazen zijn er in allerlei kleuren en dat maakt ze heel geschikt voor zonnebrillen op sterkte.
Tegenwoordig zijn er ook extra dunne kunststof glazen in hogere sterktes leverbaar. Deze glazen zijn niet alleen dunner, maar ook vlakker waardoor er esthetisch toch een mooi eindproduct geleverd kan worden.

Mineraal
Mineraal, echt glas is veel harder dan kunststof. Van krasjes op uw glazen heeft u minder snel last.
Maar mineraal is wel breukgevoeliger. Voor kinder- en sportbrillen is mineraal dus minder geschikt.
Bovendien weegt mineraal meer dan kunststof.

Bewerkingen
De perfecte bril is een bril waarvan u niet merkt dat u 'm draagt. En dat begint met dunne glazen zonder krasjes en spiegelingen.
Voordeel Optiek kan uw brillenglazen daarom extra dun uitvoeren, harden en ontspiegelen, en laten voorzien van een nonocoating (minder poetsen en waterafstotend)

Extra dunne glazen.
Extra dunne glazen (Hi-index) wegen minder dan gewone glazen en dat vergroot het draagcomfort van uw bril aanzienlijk. En vaak oogt het ook mooier.

Refractive
index
S -6.00
S +4.00
1.74
1.67
1.60
1.50


Harden van glazen
Uw brillenglazen kunnen krasbestendig gemaakt worden door ze te voorzien van een hardingslaag.
Dat is overigens alleen nodig bij kunststofglazen, want glazen van mineraal zijn al krasbestendig van zichzelf.