✓ Montuur maten & vormen


Afmetingen brilmontuur

De afmetingen van uw montuur kan van invloed zijn op uw uitstraling en het draagcomfort:
 • De bovenrand van uw montuur - mag niet of nauwelijks boven uw wenkbrauwlijn uit komen.
 • De neusbrug - De vorm en de plaats van de brug draagt in belangrijke mate bij aan een goed passende, comfortabel zittende bril.
 • De onderrand van uw montuur - mag niet op uw wangen rusten, zelfs niet wanneer u lacht; hij mag niet tegen uw huid schuren of anderszins irriteren.
 • De afmetingen van uw montuur - dient in evenwicht met uw gezicht te zijn: hebt u een klein gezicht, kies dan niet voor een grote bril.
 • De breedte van uw montuur - Een bril mag ter hoogte van de slapen niet breder zijn dan uw gezicht.

Waar vindt u de afmetingen?

Op de binnenzijde van de veer staat cijfers, en staan voor de diameter van het glas, de breedte van de neus en de lengte van de veer.
Deze afmetingen staan altijd in millimeters.
 
 • Glas diameter - de breedte van het glas, gemeten vanaf de neusbrug. Deze is afhankelijk van uw persoonlijke keuze, maar wordt ook bepaald door het gekozen montuur.
 • Breedte van de neus - de ruimte tussen de twee glazen. Deze ruimte moet comfortabel aanvoelen. Is dit te smal dan drukt de bril op uw neus en en staat de bril te hoog. Is dit te breed, dan zakt de bril af.
 • Veer lengte (lengte van het brilpootje) - is bijna altijd één van de drie standaard lengtes – 135, 140 of 145mm. De veer moet lang genoeg zijn om comfortabel over uw oren te vallen. Bij brillen met rechte veren staat deze lengte soms niet aangegeven, omdat deze langs de hoofdschedel worden gedragen.Uw smaak, kleuren, haarkleur, de vorm van uw gezicht en bijpassend montuur

Hoe vindt u een bril die bij goed u past?
Dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak, toch geven we u enkele algemene richtlijnen waar u rekening mee kunt houden.
Elk montuur is ontworpen voor een bepaalde gezichtsvorm. Welk montuur past bij uw gezichtsvorm?
 • Ovaal of lang gezicht
 • Rond gezicht
 • Hoekig gezicht
 • Hart- of diamantvormig gezicht


Brillen voor een ovaal gezicht
 • Een ovaal gezicht is lang en smal. Een ovaal gezicht vergemakkelijkt de selectie van monturen, omdat u alle modellen kunt dragen. Kies een montuur dat bij uw persoonlijkheid en stijl past. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoekige montuur, met opvallende stangen. Als u de uitstraling van uw gezicht wilt benadrukken, kies dan voor ovale of ronde vormen, eventueel bijna geheel of gedeeltelijk onzichtbare monturen zoals glasbrillen of nylors.
Heb ik een ovaal gezicht?
 • De kenmerken van een ovaal gezicht zijn lang en smal. Het voorhoofd en de kin zijn smaller in tegenstelling tot de wangen die breder lijken. De kaaklijn is iets smaller dan de breedte van je gezicht ter hoogte van je slapen.

Brillen voor een rond gezicht
 • Als u een rond gezicht heeft, probeer dan rechthoekige monturen. Glazen die breed zijn aan de bovenkant en smal aan de onderkant staan goed. Ronde vormen kunt u beter vermijden.
Heb ik een rond gezicht?
 • Een rond gezicht is een vol gezicht met een ronde kin en haarlijn. Het breedtste punt van het gezicht situeert zich ter hoogte van de wangen en de ogen en het smalste punt is het voorhoofd en de kin.

Brillen voor een hoekig gezicht
 • Voor een hoekig gezicht adviseren wij een rond of ovalen montuur, of zelfs een randloos (glasbril) model. Rechthoekige monturen passen niet goed bij een hoekig gezicht.
Heb ik een hoekig gezicht?
 • Een hoekig gezicht lijkt lang en vierkant: het voorhoofd, de wangen en de kin hebben dezelfde breedte. Voorhoofd en kaken hebben sterke hoeken.

Brillen voor een hartvormig of diamantvormig gezicht
 • Als u een hartvormig gezicht heeft, probeer dan ronde of ovale monturen. Bij sommige mannen past een hoekig montuur prima.
Heb ik een hartvormig gezicht?
 • De kenmerken van een hartvormig gezicht zijn dat het gezicht het breedst is ter hoogte van de wangen en versmalt naar de kin toe.Brilmontuur kiezen op basis van uw haarkleur
Naast de vorm van uw gezicht, zijn er ook richtlijnen en adviezen voor de keuze van een brilmontuur op basis van uw haarkleur.

Bruin: Mensen met bruin haar kunnen het beste de warmte van de kleur bruin in de kleur van het brilmontuur laten terugkomen. Kleuren als bruin, legergroen, roze, okergeel, dieprood, goud en mahonie zijn meestal een goede keuze.

Blond: Bij blondharigen is het belangrijk om te bepalen of de ondertoon niet meer neigt naar bruin. In dat geval geldt het advies voor bruinharigen. Maar veel mensen met blond haar kunnen ook kiezen voor grijs (titanium), pastelkleuren, koraal, groen en rood. Een zwart montuur kan het gezicht hard maken.

Rood: Roodharige mensen kunnen sterke kleuren dragen zoals zeegroen, koper en chocoladebruin, maar ook kiezen voor natuurlijke zachtere kleuren, zoals kaki en crème. Geel is meestal niet zo’n goede keuze.

Zwart: Zwartharigen staan zwarte en of bruingevlekte (dark turtoise) brilmonturen of metaalkleuren goed, maar een iets gewaagdere keuze kan ook, zoals blauw of rood. Zwartharigen kunnen beter zachte kleuren vermijden

Grijs: Mensen met grijze haren kunnen goed experimenteren met felle kleuren zoals rood, marineblauw en groen. Ook een zwart montuur kan prima. Geel of bruin is niet de beste keuze.

Uiteraard zijn bovenstaande adviezen slechts richtlijnen en geen harde voorwaarden. Uw persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk een grote rol.