Zachte lenzen kunnen we onderverdelen in de volgende soorten:

Daglenzen
Daglenzen zijn ultra dunne zachte lenzen die zo comfortabel zijn dat je vergeet dat je ze draagt. Dankzij de soepelheid nemen deze lenzen onmiddellijk de vorm van de ogen aan. Omdat je telkens een nieuw paar lenzen gebruikt, heb je geen onderhoudsproducten nodig. Geen lenzenhoudertjes of vloeistoffen dus. Veel minder kans op allergiën en minder vervuiling van de lens dus de gemakkelijkste manier van lenzen dragen, èèn keer dragen en weggooien na het uitdoen van de lens, wel zo makkelijk. Ze zijn verkrijgbaar in vele merken en soorten, in bijna alle sterktes en tegenwoordig zelfs met cilindersterkte! Ook ideaal wanneer je af en toe een bril wilt afwisselen met contactlenzen bijvoorbeeld bij het sporten, uitgaan of gewoon wanneer je er zin in hebt!

Maandlenzen
Maandlenzen kunnen worden onderverdeeld in de volgende soorten:

- Standaard
Deze lenzen zijn zeer populair. Ze worden een maand gedragen en daarna vervangen voor een nieuw paar. Dagelijks moeten de lenzen worden onderhouden met de bijbehorende vloeistoffen en bewaard worden in de lenshouder. Deze lenzen zijn gemaakt van goede, maar traditionele, materialen en kunnen daarom tot plm. 10 uur per dag gedragen worden. Zachte maandlenzen zijn in vele tientallen soorten en materialen verkrijgbaar.

- Cylinder
Een flink deel van de mensen heeft een cylinder sterkte nodig om scherp te zien. Zachte maandlenzen zijn gelukkig ook in bijna alle cylinder sterktes verkrijgbaar. Hierdoor kan zo goed als iedereen genieten van het dragen van zachte lenzen met een perfect scherp zicht.

- Multifocaal
Mensen die niet alleen met verafzien een probleem hebben maar ook voor het lezen een correctie nodig hebben kunnen sinds enige tijd ook prima zachte lenzen dragen. Multifocale lenzen zijn lenzen die voor zowel veraf als dichtbij een correctie geven. Door de nieuwste computertechnieken is een onzichtbaar leesdeel verwerkt in deze lenzen.

- Silicone
De nieuwste soort zachte maandlenzen zijn de silicone hydrogel lenzen. Het zijn zachte lenzen van een zeer hoog zuurstofdoorlatend materiaal. Tot wel 6 x hoger dan het standaard lensmateriaal! Door dit unieke materiaal zijn de lenzen veel meer uren per dag te dragen, dus ideaal voor mensen die 10 uur per dag lenzen dragen onvoldoende vinden. Ook zorgt dit materiaal voor veel gezondere ogen. Onze huidige levensstijl stelt vaak hoge eisen aan onze ogen en aan de contactlenzen, denk maar aan het aantal uren dat we doorbrengen achter een computerscherm. De meeste contactlensdragers overschrijden ook de aanbevolen draagtijd van 10 uur. Er kan dan een zuurstoftekort ontstaan: rode ogen, branderig gevoel en oncomfortabel dragen van de lenzen. De silicone lenzen laten veel meer zuurstof door. De ogen kunnen goed blijven "ademen" en blijven gezond, ook op lange termijn. De silicone lenzen kan je dragen vanaf dat je opstaat totdat je weer gaat slapen. Helemaal veilig.

- Dag en Nacht
Wakker worden en onmiddellijk scherp zien is een droom voor veel mensen met een oogcorrectie. Deze lenzen kan je 24 uur per dag, tot 30 dagen lang dragen. Het is natuurlijk niet noodzakelijk om ze dag en nacht te dragen. Veel mensen dragen ze normaal gesproken alleen overdag, maar af en toe komt het ze beter uit dat ze er één of meerdere nachten mee slapen. Dit kan komen door bijvoorbeeld nachtdiensten of uitgaan. De dag en nachtlens is een lens die momenteel het hoogstzuurstofdoorlatend is van alle typen zachte lenzen. Maximale comfort en veiligheid.

- Kleurlenzen -
Kleurlenzen zijn zachte lenzen met een kleureffect die precies voor de natuurlijk gekleurde iris van je eigen oog valt. Hierdoor verander je tijdelijk de kleur van je ogen. Mooi voor een avondje uit of gewoon omdat je het zelf leuk vindt. Er zijn twee varianten in te krijgen: dag en maand lenzen. Daglenzen voor diegene die op een voordelige manier eens een keertje een andere kleur ogen wil. De kleuren zijn: bruin, blauw, groen en grijs. Maandlenzen voor de mensen die vaker een ander kleur ogen wil dan de natuur ze heeft gegeven. In de maandvariant zijn veel meer kleureffecten te verkrijgen, maar ook vele kleurnuances. In totaal wel 15 varianten. Van een licht kleureffect tot opvallend felle kleuren Alles kan.

- Tips voor onderhoud en gebruik -